Bijna iedere plant is van een betoverende schoonheid als deze op de juiste plek wordt geplant.”

Frank Fritschy

 

 

het begin

Geïnspireerd door het opzienbarende boek van Louis le Roy: ‘Natuur inschakelen, natuur uitschakelen’ ontwierp ik in 1975 mijn eerste tuin: voor mijn vader. Toch koos ik voor een carrière als concertzanger en studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

concerten

Naast het geven van concerten in Zuid-Amerika, Rusland, en in Europese steden als Athene, Barcelona, Berlijn, Rome, Sofia en Parijs maakte ik tien jaar later een ontwerp voor mijn eigen tuin.

studie tuin- en landschapsarchitectuur

Toen ik aanvragen kreeg voor verdere ontwerpen besloot ik mijn liefde voor het tekenen van tuinen een meer professioneel karakter te geven door op Larenstein (University of Applied Sciences) Tuin- en Landschapsarchitectuur te gaan studeren. In 2007 ontwierp ik een tuin voor de partnerstad (van Gera) Arnhem op de Bundes Gartenschau in Gera. In de korte periode van 2010 tot 2015 ontwierp ik meer dan honderd projecten  uiteenlopend van kleine voortuinen tot grote privétuinen van meer dan 6000m² .

het boek ‘ontwerp je huis, tuin en keuken’ met google sketchup’

In 2009 schreef ik het boek ‘Ontwerp je huis, tuin en keuken met Google SketchUp’ dat bij uitgeverij Bruna is verschenen en waar ik ontwerpstudenten en andere geïnteresseerden vertrouwd maak met een veel gebruikt softwareprogramma om 3D presentaties te maken.

viller the garden

Ondertussen werk ik aan mijn eigen project Viller the Garden waar ik op 2000m²  de mogelijkheid heb om de groei-eigenschappen van een groot assortiment planten te leren kennen. Door mijn fascinatie voor de Arts & Crafts periode maak ik niet alledaagse beplantingsplannen waar ik vertrouwde planten uit een ver verleden combineer met sterke en lang bloeiende nieuwe introducties. Om het milieu te sparen kijk ik naar mogelijkheden om materialen te hergebruiken. Met deze vorm van ‘upcyclen’ heb ik niet alleen in mijn eigen tuin maar ook in die van anderen verassende effecten kunnen bereiken.

publicaties in boeken

Voor het boek Garten des Jahres 2016 is er door een jury onder leiding van de bekende tuinarchitect Cassian Schmidt een keuze gemaakt uit ruim 150 tuinen.  Vijftig projecten zijn uitgekozen en gepubliceerd in dit spraakmakende boek en Viller the Garden is er een van.  De tuin is verder opgenomen in het in 2017 verschenen boek Romantische Gartenreisen in Deutschland en eveneens uitgegeven door Callwey Verlag.

internationaal

Ik ontwerp overigens tuinen zowel in Nederland als in Duitsland.