nieuws voorjaar 2019

Afgelopen winter heb ik aan zes projecten gewerkt uiteenlopend van zeer kleine- (XS) tot zeer grote tuinen (XXL).

XS (Oosterbeek NL)

XS (Oosterbeek NL) De opdrachtgever van deze kleine achtertuin wilde niet alleen een kleine plantenkas integreren om de oleander planten te laten overwinteren maar tevens een terras om van de avondzon te kunnen genieten. Om het stenige oppervlak te compenseren heb ik vooral in het schaduwrijke gedeelte voor een uitbundige, weelderige beplanting gekozen.

S (Kleve D)

Deze tuin in Kleve is afgelopen herfst ingeplant en dit voorjaar was ik verrast door het sprankelende blauw van de goed aangeslagen planten. Bij dit beplantingsplan is vooral gekozen voor langbloeiende vaste planten. Door deze te combineren met bloembollen en met de kleurige herfsttooi van heesters is er een jaarrond levendige tuin ontstaan.

M (Kaiser-Ottoplatz Kessel D)

Dit ontwerp van een pleintje is een cadeautje voor mijn dorp Kessel (D). Het is ontworpen rond een reeds bestaande fontein. In het plan is een petanque baan opgenomen om het gemeenschapsgevoel tussen de inwoners te versterken. Extensieve wintergroene beplanting geeft het pleintje zelfs in de winter een aantrekkelijk beeld. 

L (Almere NL)

De echte blikvanger in deze tuin in Almere (NL) vormt een ruime ellips van bomen (Amelanchier arborea ‘RobinHill’). Ruime gazons en dichte bodembedekkers in het schaduwrijke gedeelte zorgen voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

XL (Kranenburg D)

Voor opdrachtgevers die paarden houden heb ik de weides bij de tuin betrokken door het ontwerpen van groene ‘eilanden’ met bomen, heesters en bodembedekkers. De grote uitdaging was het maken van een uitvoerig beplantingsplan voor de arme zandgrond in, met name, het bosrijke gedeelte

XXL (Mook NL)

Deze tuin in het heuvelachtige landschap rond Mook kent zowel een schaduwrijk bosgedeelte als een grote open plek.  Historisch landschappelijk gezien is de keuze voor heide in het zonnige gedeelte de enige juiste. Om onderhoudskosten te besparen heb ik de gebruikelijke bezemheide (Calluna) links laten liggen en heb ik gekozen voor winterbloeiende Erica’s die minder gesnoeid hoeven te worden. Voor de halfschaduw in het bosgedeelte heb ik o.a. gekozen de droogte verdraagzame mannetjes varen.